Våra vänner om civilkurage | Civilkuragebyrån
Civilkuragebyrån arbetar för ökat civilkurage i samhället. Det är en del i säkerhetsdebatten som handlar om trygghet. Människor som ingriper med civilkurage visar mod, medmänsklighet och en stor dos personligt ansvar.
Civilkurage, kurage, trygghet, säkerhet, huskurage, medmänsklighet, mod, hjälte, civilkuragebyrån, åskådareffekten, Bystander effect,
14093
page-template-default,page,page-id-14093,bridge-core-1.0.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-theme-ver-18.0.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

VÅRA VÄNNER OM CIVILKURAGE 

Vi har träffat tongivande personer för att höra mer om deras syn på civilkurage utifrån deras expertis, som sträcker sig inom allt från beteendeforskning, media, rättsväsende till civilkurage på sociala medier.

Carin Götblad

Tillit är grundläggande för civilkurage och kanske tänker man inte varje dag på att stora trender i samhället som är negativa för just tilliten, ex polarisering ekonomiska klyftor mm. Hur går det då med civilkuraget på sikt?

 

Behöver vi bättre struktur och tydliga nationella planer för hur vi ska säkerställa att civilkuraget i Sverige står sig starkt?Och som hyllad ledare – vad krävs av ledarskapet i Sverige för att mod och medmänsklighet ska bli normen för hur vi är mot varandra?

 


Carin Götblads namn är för många synonymt med polisens arbete för att uppmuntra civilkurage. Carin Götblad fick stor uppmärksamhet för hennes insats i jakten på Anna Lindhs mördare. Hennes karriär inom polisen har varit spikrak och idag arbetar hon som Regionspolischef för region Mitt. Under sin karriär har hon bland annat utsetts till Årets Chef, Årets Eldsjäl, Årets Yrkeskvinna, Årets hetero.

Micael Dahlén

Hur vi agerar vid olyckor eller om vi ser någon som blir utsatt för övergrepp styrs i stor utsträckning av normerna i samhället. Utifrån den vetskapen – hur ska vi då göra för att öka vår vilja och förmåga att ingripa med civilkurage? Kan civilkurage bli ett högstatus beteende? Och kan mobilfilmningar på olycksplatser kopplas till vårt driv att hela tiden söka nya kickar i vardagen. Micael Dahén har mycket intressant forskning och erfarenhet att bidra med.

 


Micael Dahlén är ekonomiprofessorn som drar fulla hus till sin föreställning på Dramaten. Genom året har han skrivit en spännande böcker som är intressanta för ur ett civlkurageperspektiv

I Nextopia skriver han om förväntanssamhället, hans bok Kaosologi handlar om att bryta vanor och i boken Monster möter  han kända seriemördare och undersöker människans fascination för ondska.

Frida Boisen

Civilkurage på nätet –  hur går det till? Studier visar att våra digitala vanor är en stor anledning till att vår förmåga att känna empati har minskat drastiskt. Så är vår digitala närvaro ett hot för vår förmåga att känna empati – för hur blir det då med civilkuraget på lång sikt? Vi har träffat Frida Boisen för att prata om detta.

 


Frida Boisen föreläser och skriver böcker om livet på sociala medier. Hon är även programledare för Trolljägarna, där hon tillsammans med tillsammans med Robert Aschberg jagar fatt i nättrollen och ställer dem till svars.

Mark Levengood

Vad betyder en hyllning eller utmärkelse för den som har utfört en handling utöver det vanliga? Mark Levengood har träffat många hjältar genom åren som gjort starka intryck. Att själva insatsen eller ingripandet inte innehåller konfetti och hyllningsfanfarer är något Mark Levengood har egen erfarenhet av, som när han till exempel blev kallad könsord av ett “lurvigt fyllo” när han försvarade en tiggande kvinna.

 


Mark Levengood är känd för många saker, inte minst som programledare av Svenska Hjältegalan. Få personer är så folkkär som Mark Levengood – han är faktiskt den kändis som allra flest vill bo granne med. Och han är ju verkligen precis så där härlig och klok som man kan tänka sig. Förutom hans smittsamma humor har han många kloka tankar kring mod, medmänsklighet och hur vi kan träna oss i att våga ingripa.

Amelia Adamo

I takt med att sociala medier har växt har spelreglerna inom media radikalt förändrats. Vilka utmaningar finns i det nya medielandskapet om man ser till rättssäkerhet, yttrandefrihet och demokrati?

Medias makt är odiskutabel och med makt kommer ansvar. Men är det verkligen motiverat att rapportera och skriva om vissa olyckor eller människor som gör varandra illa – vari ligger allmänhetens intresse i den typen av nyheten? Och är det ansvarsfullt att uppmuntra läsare att skicka in bilder och filmer från exempelvis olyckor? Är det kanske på tiden att vi ser över presstödet och tydligare kopplar det till samhällsansvar?

 


Amelia Adamo är härligt frispråkig, färgstark och har hela sitt yrkesliv levt och andats media. Ett axplock från hennes imponerande karriär: Dubbel vinnare av Stora Journalistpriset, chef för Vecko-Revyn, har startat Amelia, Tara och senast M-magasin

Manne Forssberg

Finns det skillnad mellan hur män och kvinnor förväntas ingripa med civilkurage i olika situationer? Ska män agera med muskler och fysisk handlingskraft medan kvinnorna får stå för det medmänskliga omhändertagandet.

Enligt forskning har kvinnor lättare för att visa civilkurage än män –  beror det kanske på olika intressen eller har det med våra könsroller att göra?

 


Manne Forssberg har i 20 års tid intresserat sig för könsroller och hur den påverkar oss i vardagen. Han är bland annat författare till boken Kukbruk och Pappalogi, han gjort en massa radio, bland annat varit programledare för programmet Kitty, Manne och Relationsmyterna i P3. Kanske är det någon som också känner till honom från Pappapodden med Nisse Edwall.