Många partier och politiska företrädare gick till val 2018 på att skapa trygghet. Förutom att Sverige redan idag är ett av världens tryggaste länder att bo i, kan retoriken verka skrämmande. Att säga att trygghet är något som vi ska skapa är samma sak som indirekt säga att det idag är otryggt i samhället – vilket bara är kontraproduktivt budskap.
Civilkuraget i Sverige är traditionellt starkt och är ett viktigt bidrag till tryggheten i samhället. Trots det fanns inte civilkurage med i debatten. Frågan är däremot viktig – för hur säkerställer vi att civilkuraget även i framtiden står sig starkt?
Avsaknaden av civilkurage i trygghetsdebatten var en stor drivkraft till att starta podcasten Slumpens Hjältar, där varje avsnitt är dokumentärt producerade berättelser om personer som griper in för att hjälpa andra i nöd. I varje avsnitt medverkar också experter som ger råd och tips kopplat till händelsen.
Podcasten skulle kunna gå under benämningen “hälsosam mediekonsumtion” eftersom forskning visar att förebilder inspirerar oss andra att agera på samma sätt. Likaså är kunskap värdefullt för att samla mod att våga ingripa.
Podcasten fick ett otroligt varmt mottagande. Samtidigt som podcasten producerades växte insikten om att civilkurage inte är en naturlig del i diskussionen kring säkerhet och trygghet. Debatten och resurserna är istället fokuserade på polis, rättsväsende och övervakning (och missförstå inte – polis och rättsväsende ska få alla resurser som behövs..).
Insikten om att civilkurage inte har en naturlig del i ledarskapet för Sverige gav bränsle åt ett vidare samhällsengagemang och blev startskottet för Civilkuragebyrån.
Civilkurage går inte att ta för givet. Via sociala medier påverkas vi av fake news, algorimer styr vår verklighetsuppfattning, ekonomiska klyftor ökar, individualism går före kollektivism mm. Det här är bara några av förutsättningarna som påverkar tilliten i samhället. Samma tillit som är grundläggande för ett starkt civilkurage. Vad som händer med civilkuraget är bekymmersamt få som reflekterar över idag.
“Vi borde prata mer om civilkurage. Vid för stort fokus på repressiva resurser, då blir människor passiva och man ser inte sitt personliga ansvar. Det personliga ansvaret får man aldrig ta bort – då får vi ett livsfarligt samhälle. Du har själv ett eget ansvar för sina handlingar”.
Carin Götblad, regionpolischef för polisregion Mitt.
Vi på Civilkuragebyrån arbetar för att lyfta frågan och förändra hur samhället ser på civilkurage, arbeta för mer resurser och ett större nationellt fokus och proaktiva åtgärder. Vi arbetar för att lyfta förebilder och sprida kunskap så att fler vill och vågar ingripa.
Hjälp till i arbetet du också.