VÅR HISTORIA
Jenny Burman räddade man från självmord. Startade podcast och blev social entreprenör och startade Civilkuragebyrån som arbetar med att öka civilkuraget.
Social entreprenör, entreprenör, Västerbron, självmord, val 2019, politik, trygghet, säkerhet, psykisk ohälsa
15546
page-template-default,page,page-id-15546,bridge-core-1.0.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-theme-ver-18.0.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

MANNEN SOM SKULLE HOPPA FRÅN VÄSTERBRON

En augustikväll på väg hem såg Jenny Burman en man som var på väg att klättra upp på ett broräcke för att ta sitt liv. Instinktivt sprang hon dit för att hindra mannen. Händelsen förändrade livet för båda. Mannen överlevde och för Jenny Burman var händelsen en viktig pusselbit i arbetet med civilkurage.

Trygghet – vallöftet 2018

Många partier och politiska företrädare gick till val 2018 på att skapa trygghet. Förutom att Sverige redan idag är ett av världens tryggaste länder att bo i, kan retoriken verka skrämmande, vilket bara är kontraproduktivt. En annan sak som var frånvarande i debatten om trygghet var värdet av våra egna insatser. Civilkuraget i Sverige är traditionellt stark och är ett viktigt bidrag till tryggheten.

Hälsosam mediekonsumtion

Avsaknaden av civilkurage i trygghetsdebatten var en stor drivkraft till att starta podcasten Slumpens Hjältar, där varje avsnitt är dokumentärt producerade berättelser om personer som griper in för att hjälpa andra i nöd. I varje avsnitt medverkar också experter som ger råd och tips kopplat till händelsen.

 

Podcasten är en stort hälsosam mediekonsumtion eftersom forskning visar att förebilder inspirerar oss andra att agera på samma sätt. Likaså är kunskap värdefullt för att samla mod att våga ingripa.

 

Civilkurage är nedprioriterat område

Podcasten fick ett otroligt varm mottagande. Samtidigt växte insikten om att civilkurage inte är en naturlig del i diskussionen kring säkerhet och trygghet. Debatten och resurserna är istället fokuserade på polis, rättsväsende och övervakning.

Vi på Civilkuragebyrån menar att vi behöver prata mer om vårt eget ansvar. Men också – förutsättningarna behöver finnas för att vi ska känna oss trygga när vi kliver fram.

För att citera Carin Götblad “Vi borde prata mer om civilkurage. Vid för stort fokus på repressiva resurser, då blir människor passiva och man ser inte sitt personliga ansvar. Det personliga ansvaret får man aldrig ta bort – då får vi ett livsfarligt samhälle. Du har själv ett eget ansvar för sina handlingar”.

 

Civilkuragebyrån fyller ett hål i debatten

Vi har kunnat ta civilkurage för givet men verkligheten idag ser annorlunda ut. Via sociala medier påverkas vi av fake news och algorimer styr vår verklighetsuppfattning, ekonomiska klyftor ökar, individualism går före kollektivism mm. Det här är bara några av förutsättningarna som påverkar tilliten i samhället. Samma tillit som är grundläggande för ett starkt civilkurage.

 

Vad händer med civilkuraget när tilliten minskar? 

 

Vad som händer med civilkuraget är en fråga som ingen reflekterar över idag. Vi på Civilkuragebyrån arbetar för att lyfta frågan och förändra hur samhället ser på civilkurage, arbeta för mer resurser och ett större nationellt fokus och proaktiva åtgärder. Vi arbetar för att lyfta förebilder och sprida kunskap så att fler vill och vågar ingripa.

 

Hjälp till i arbetet du också.